Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Twitter



24. Születésnapi tortám: Citromos – köleses

24. Születésnapi tortám: Citromos – köleses

Ez a torta már rég a fejemben motoszkál, de itthon a torták nem fogynak olyan nagy lelkesedéssel, ezért szoktam inkább aprósüteményt készíteni. Azonban születésnap nem születésnap torta nélkül, így nekiálltunk és megvalósítottuk végül. Három különállóan is felhasználható receptből áll, ami egyben igazán isteni. A rétegezése javaslat. Lehet egy réteg köles és egy réteg citrom krémet tenni bele, vagy úgy ahogy mi, alul felül citromos.

24. Születésnapi tortám: Citromos - köleses
 
Hozzávalók
  • Piskóta egy 24 átmérőjű formához:
  • 250 g liszt átszitálva
  • 100 g cukor
  • fél kk vanília
  • 10 g sütőpor
  • csipet só
  • 120 ml növényi ital - semleges ízű lehetőleg
  • 80 ml víz
  • 80 ml ml napraforgó olaj
  • Lemon curd:
  • 80 g cukor
  • 2 bio citrom héja
  • 3 nagyobb citrom leve
  • 70 g növényi margarin
  • 4 ek étkezési keményítő
  • 250 ml növényi ital
  • fél kk vanília
  • csipet só
  • Köleskrém
  • 150 g köles előző este beáztatva
  • 350 ml víz
  • 150 ml növényi ital
  • 5 ek cukor
  • 1 citrom leve és héja
  • fél kk vanília
  • csipet só
Elkészítés
  1. Előző este a kölest beáztatjuk.
  2. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
  3. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sütőporral, sóval, vaníliával.
  4. Másik edényben a növényi italt, olajat és vizet keverjük el, majd a száraz alapanyagokra öntjük és gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük.
  5. Formába töltjük és sütőbe toljuk 25-30 percre, tűpróbával ellenőrizzük. Ha kihűlt, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  6. Az előző este beáztatott kölesről leöntjük a vizet és alaposan átmossuk, majd a többi hozzávalóval együtt feltesszük főni.
  7. Folyamatos kavargatás mellett puhára fűzzük. Ha elfőné a folyadékot de keménynek érezzük, pótoljuk!
  8. Ahogy kész a krém, lefedjük, és így hagyjuk amíg ki nem hűl. Nem szabad megemelni a fedőt!
  9. A citromokat alaposan megmossuk, majd lereszeljük a héját ügyelve, hogy a fehér rész ne kerüljön bele.
  10. Kevés italt félreteszünk, ebben feloldjuk a keményítőt.
  11. A többit a citrom levével, vaníliával, margarinnal sóval és cukorral feltesszük főni.
  12. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk, majd beleöntjük a keményítős keveréket.
  13. Gyors mozdulatokkal besűrítjük.
  14. Egy fóliát teszünk a tetejére amit megszurkálunk több helyen és így hűtjük ki.
  15. Jöhet a játék, az összeállítás.
  16. A forma aljára piskótát teszünk, rá egy kevés citromkrém, arra a köleskrém, és arra újra a lemon curd. Friss gyümölcsökkel díszítjük, majd jól megesszük.
  17. Opcionális: mi tettünk bele 3 evőkanál házi érett növényi joghurtot, ez elhanyagolható. Ennek a receptjét hamarosan hozom.