Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Twitter



Puha karácsonyi linzer

Puha karácsonyi linzer

Karácsonyi süteményekhez nálunk a linzer hozzátartozik, ráadásul egy tészta recepttel két süteményt is elkészíthetünk egyszerre. Igazából többet is, ehhez hamarosan hozok majd leírásokat. Bár már van fent linzer recept, most egy puhább verziót hoztam. Ez nem annyira omlós, de tartja a formáját, és finom lágy. Hűtő ürítésként szilva és barack lekvár került bele, de ez bármilyen lehet, amilyet szeretnénk. Sós receptként akár valamilyen chutney is jól passzolna hozzá.

 

Omlós karácsonyi linzer
 
Hozzávalók
  • 300 g liszt (3 rész)
  • 200 g HIDEG növényi margarin, pl Alsana (2 rész)
  • 100 g porcukor (1 rész)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 banán összenyomva, pürésítve
  • Fűszerek ízlés szerint. Nálam most: ⅛ szegfűszeg, ¼ vanília, ¼ szerecsendió, ½ fahéj, ¼ gyömbér
  • 200-250 gramm vegyes lekvár
  • 1 csipet só
  • + liszt a nyújtáshoz
Elkészítés
  1. Lisztet, sóval, cukorral, elkeverjük, majd átszitáljuk és belekeverjük a narancs héját és a fűszereket is.
  2. A margarint apró kockára vágjuk, és a lehető leggyorsabb mozdulatokkal (akár egy robotgéppel), összeforgatjuk. Kezdetben a tenyerünkben morzsoljuk a liszthez, utána gyors, lapogató mozdulatokkal, nagyjából! összeállítjuk a tésztát. Akkor jó, ha egyben marad, de még nincs teljesen eldolgozva.
  3. A tésztát fóliába csomagoljuk és legalább 1 órát pihentetjük a hűtőben.
  4. A sütőt 180 °C-ra állítjuk.
  5. Tésztát kicsomagoljuk, és óvatosan átlapogatjuk, majd lisztezett felületen 3-4mm vastagra nyújtjuk. Igény szerint felvágjuk/kiszúrjuk.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Egész szorosan lehet tenni, mert emelkedni minimálisan fog, de terülni nem igen.
  7. Tíz-tizenöt perc sütés elég neki. A tészta sületlennek fog kinézni, de mikor az alja már kezd arany barnává válni, akkor tökéletes.
  8. Rácsra téve hagyjuk hűlni, de óvatosan. Ilyenkor a tészta kissé még puha, de nem szabad tovább sütni. Ahogy hűl, úgy fog megkeményedni.
  9. Amikor teljesen kihűlt, felforrósított lekvárral összetöltünk egy üres és egy teli korongot. A legfinomabb két-három nap múlva, mikor felpuhul.