Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On TwitterAlap linzer recept, ehető virággal

Alap linzer recept, ehető virággal

Az alap linzer recept valamikor növényi alapú volt (persze az eredeti nem, akkor még vagy vaj, vagy zsír szerepelt benne) és csak ajánlott plusz hozzávaló volt egyéb állati eredetű élelmiszer, ami sokszor inkább a fajtáját (fehér vagy sárga linzer) változtatta meg. Ennek dacára, ma a legtöbb neten és szóban fellelhető recept szinte kötelezően ad hozzá plusz dolgot, pedig a recept pofon egyszerű, ha egy aránypárokat betartjuk, ami: 3:2:1

Ezt az alapot követve nincs olyan, hogy elhibáznánk, ráadásul egy baromi jól változtatható recept, ami szinte bármilyenné alakítható (akár sóssá is), ennél fogva úgy gondolom, hogy érdemes az alap receptek között számon tartani.


Alap linzer recept, ehető virág
 
Szerkesztő:
Hozzávalók
 • 300 g liszt (3 rész)
 • 200 g HIDEG növényi margarin, pl Alsana (2 rész)
 • 100 g porcukor (1 rész)
 • Maroknyi ehető virág. Ha friss, akkor előtte megmosva, megszárítva,
 • 1 citrom reszelt héja
 • 1 csipet só
 • + liszt a nyújtáshoz
Elkészítés
 1. Lisztet, sóval, cukorral elkeverjük, majd átszitáljuk és belekeverjük a citrom héját is.
 2. A margarint apró kockára vágjuk, és a lehető leggyorsabb mozdulatokkal (akár egy robotgéppel), összeforgatjuk. Kezdetben a tenyerünkben morzsoljuk a liszthez, utána gyors, lapogató mozdulatokkal, nagyjából! összeállítjuk a tésztát. Akkor jó, ha egyben marad, de még nincs teljesen eldolgozva.
 3. A tésztát fóliába csomagoljuk és legalább 1 órát pihentetjük a hűtőben.
 4. A sütőt 170 °C-ra állítjuk.
 5. Tésztát kicsomagoljuk, és óvatosan átlapogatjuk, majd lisztezett felületen 3-4mm vastagra nyújtjuk. Igény szerint felvágjuk/kiszúrjuk és a virágokat ujjbeggyel óvatosan belenyomkodjuk
 6. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Egész szorosan lehet tenni, mert emelkedni minimálisan fog, de terülni nem igen.
 7. Tíz-tizenöt perc sütés elég neki. A tészta sületlennek fog kinézni, de mikor az alja már kezd arany barnává válni, akkor tökéletes.
 8. Rácsra téve hagyjuk hűlni, de óvatosan. Ilyenkor a tészta kissé még puha, de nem szabad tovább sütni. Ahogy hűl, úgy fog megkeményedni.