Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Twitter



Alap zöldség alaplé

Alap zöldség alaplé

Az alaplé az, ami nem hiányozhat egy konyhából sem. Levesekhez, rizottókhoz, de még a tészta főzővizéhez is teszek 1-2 kanállal, tehát elengedhetetlen. Természetesen nem a bolt kocka verzióra gondolok, hanem a házi készítésűre. Ugyan azzal a recepttel két módot is hoztam – egy villámgyorsat és egy lassabbat -, amivel elkészíthetjük, hogy aztán a fagyasztóba kisebb adagban bekerüljön, vagy csak a hűtőbe egy üvegben, ha gyakran használjuk, vagy pont ehhez passzolót főznénk.


Alap zöldség alaplé
 
Szerkesztő:
Hozzávalók
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 2 - 3 kisebb, vagy egy nagyobb vöröshagyma
  • 1 kis zeller
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 1 hegyes erős paprika
  • 1 szál zellerlevél
  • 1 szál lestyán
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 póréhagyma szára, úgy 3 - 5 cm
  • csipet só
  • 5 szem borókabogyó
  • 8-10 szem feketebors
  • 1 kis kávéskanálnyi sáfrányos szeklice
Elkészítés
  1. A zöldségeket megtisztítom (kivéve a vöröshagymát. Nála csak a sérült, piszkos részt távolítom el), egyforma nagyságú darabokban a vízbe engedem. Annyi hideg vizet engedek rá, hogy ellepje.
  2. Kis lángon, lassan főzöm gyöngyözve. Ha véletlen hab képződne, azt leszedjük.
  3. Addig főzzük, amíg minden zöldség nem lesz puha, ez akár 3-4 órát is igénybe vehet. Ekkor félretesszük és békén hagyjuk
  4. Mikor kihűlt, akkor egy szűrőt kibélelünk gézzel, vagy egy erre használt konyharuhával.
  5. A levesből óvatosan kiszedünk mindent, és félrerakjuk.
  6. Apránként belemerjük a levest a szűrőbe. Az alját inkább hagyjuk meg, ne legyen zavaros.
  7. Hűtőben felhasználásig tároljuk, vagy lefagyaszthatjuk kisebb adagokban.
  8. + Ha nincs időnk: minden zöldséget felkockázunk, lereszelünk kicsire, és ugyan így járunk el, ahogy fentebb.