Almás ravioli Tunki Tunkival

Almás ravioli Tunki Tunkival

Az V. Vegan Food Fest-en találkoztam Kingával, és szóba elegyedtünk. Régebben is találkoztunk már, egy tündéri embert ismerhettem meg a személyében. Tunki Tunki rég nagy kedvencem. Szeretem, mivel nincs tele ízfokozóval, tartósítószerrel, de kéznél van mikor kell, ráadásul nagyon finomak. Ami még plusz, hogy állandóan fejlődik. Kicsivel több, mint egy hónapja egy almás csodát is a piacra dobott, amit a fesztiválon megkóstolhattam. Három kis tégellyel tértem haza, hogy főzök belőlük, az almás az egyik volt, aminél első falatra tudtam, hogy mi fog belőle készülve.

Egyik kis krémet sem szeretném használni simán kenyérre kenve, vagy mártogatósnak. Most például tésztába dugtam el.


Almás ravioli Tunki Tunkival
 
Hozzávalók
  • 200 g durum liszt
  • 90 ml meleg víz
  • fél tk só
  • egy tk cukor
  • fél tk tonkabab, belereszelve
  • egy tk fahéj
  • egy üveg TunkiTunki Almacsoda
  • 2 csésze blansírozott mandula
  • 4 ek cukor
  • 900 ml víz
  • 2 rúd vanília
  • 5 ek keményítő
Elkészítés
  1. Lisztet átszitáljuk, belekeverjük a cukrot, sót, tonkababot, fahéjat, majd a vizet hozzáöntjük.
  2. Alaposan kidolgozzuk a tésztát. Kezdetben törős, szakadozós, de úgy 5 perc után sima, selymes tésztát kapunk.
  3. A tésztát fóliába csomagoljuk, és félrerakjuk egy órát pihenni.
  4. A mandulát a turmixgépbe rakjuk, és ráöntünk egy csésze forró vizet.
  5. perc után elkezdjük a géppel leturmixolni. Menet közben hozzáadjuk a cukrot, és a maradék vizet. Mikor szinte teljesen egynemű, egy szűrőzsákon (vagy harisnyán) keresztül átszűrjük, kipréseljük a masszából az utolsó cseppet is.
  6. A kész mandula italt egy lábasba tesszük, és belekeverjük a vaníliát, aminek előtte kikaparjuk a magját, majd a keményítőt is belekeverjük.
  7. Folyamatos kavarás mellett felforraljuk, és besűrítjük, a vaníliát eltávolítjuk. Egy fóliával lefedjük, néhány helyen megszurkáljuk, ezzel elkerüljük a krém bebőrösödését.
  8. Egy nagy lábasban sós vizet kezdünk forralni.
  9. A tésztát ketté vágjuk, kissé átgyúrjuk, és elkezdjük nyújtani. Lehet géppel is, akkor gyorsabb, de kézzel is lehetséges. 1-2 mm vastag legyen (képen az én tésztám vastagsága).
  10. Kis halmokat, úgy egy teáskanálnyit teszünk a tésztára a tunkitunkiból, és a tészta másik felét ráhajtjuk.
  11. A köztes részt nagyon alaposan összenyomjuk és kivágjuk. Ehhez kapható ravioli vágó/formázó, én simán késsel vágtam fel.
  12. Amíg a tésztát újra nyújtjuk, az elkészült raviolikat mindig fedjük le, nehogy kiszáradjon
  13. Mikor a víz felforr, beleengedjük a kis tésztácskákat. 4 perc alatt kifőzzük, és szűrőbe tesszük
  14. Langyos vanília krémmel tálaljuk.