Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Twitter



Az elronthatatlan focaccia

Az elronthatatlan focaccia

Az elmúlt időszak nagy melege nálam is éreztette magát. Hiába voltam éhes és kívántam ételeket, mire elkészült nem esett jól. Sem az édesség, sem a sós rágcsa. Nem hatott a turmix, ahogy a sima fagyasztott gyümölcs sem. Így kissé szkeptikusan álltam a dolognak, mikor megkívántam a focacciát. Jó fél napot agyaltam rajta. Ha nem eszek, akkor feleslegesen csinálnám meg.

Mellékesként előző nap a fahéj illatú bazsalikomot és a simát is megskalpoltam. Féltem, hogy felvirágzik, és amúgy is inkább bokrot szeretnék, mint térdet verő nyúlánkokat.

Tehát adva volt a focaccia éhségem, ráadásul a friss de már kókadozó bazsalikom, és ebből született ez. Megfejeltem egy kis kakukkfűvel is. Végre ez el is fogyott.


Az elronthatatlan focaccia
 
Szerkesztő:
Hozzávalók
  • 250 g pizzaliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű liszt
  • 150 g sima liszt
  • 300 ml kéz meleg víz
  • 25 g friss élesztő
  • 5 ek + 5ek olívaolaj
  • 10 g + 1 g só (nálam ez most 8g jalapeno-s fleur de sel, 3 g sima só keveréke)
  • egy nagyobb maréknyi bazsalikom és kakukkfű vegyesen
  • 1 maréknyi aszalt paradicsom
  • 1 tk + 1 ek ek agavé szirup / cukor / édesítő
  • 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés
  1. A vizet megmelegítjük, beletesszük az egy teáskanál agavé sziupot, és az élesztőt.
  2. Miközben az élesztő felfut, átszitáljuk a liszteket (teljes kiőrlésűt használva a fent akadt kis szemcséket is beleborítjuk. Azért szitáljuk, hogy a nagy csomókat eltávolítsuk, ma már nem kell extra szennyeződéstől tartani.)
  3. Liszthez hozzákeverjük a sót, és beleöntjük az élesztős folyadékot, majd belemérjük az olajat.
  4. Alaposan elkezdjük átgyúrni, majd mikor összeállt, jó 10 - 15 percig dagasztjuk.
  5. Kiolajozott edényben, lefedve duplájára kelesztjük.
  6. (ha van időnk, akkor egy 10 perc után átgyúrjuk, és úgy kelesztjük).
  7. Miután duplájára kelt, újra átdolgozzuk a tésztát, ezúttal az összevágott fűszernövényeket és az aszalt paradicsomot is belegyúrjuk, és újra duplájára kelesztjük.
  8. Miután megkelt, olajozott felületen téglalap alakúra nyújtjuk. Maximum ujjnyi vastag legyen!
  9. Áttesszük a tepsibe, és az ujjunkat ütközésig nyomjuk benne szép sorban.
  10. Összekeverjük az 5 evőkanál olíva olajat, 1 evőkanál agavé szirupot és a pépesített fokhagymát, majd jó alaposan a keverékkel bekeverjük a tetejét, majd lefedjük 20 percre.
  11. Bekapcsoljuk a sütőt 230 °C-ra, és ha letelt a pihentetés, akkor betoljuk.
  12. Tíz perc után ha nagyon barnulna a teteje, visszavesszük a hőfokot 200°C-ra.
  13. Huszonöt - harminc percig sütjük, rácsra téve hűtjük, majd olíva olajba mártogatva fogyasztjuk.