Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Twitter



Barackos piskótatekercs

Barackos piskótatekercs

Barackos piskótatekercs egy igazán klasszikus sütemény. Tipikusan a nagymamák keze által készített finomság, aminek a sütőből kikerülve még kihűlni sincs igazából ideje, olyan gyorsan fogy. Nálunk a hűtőben felhalmozódott lekvár – készlet csökkentése miatt készült el. Nagyon szeretem, mert könnyű, finom a piskótája, nem túl édes, savanykás lekvárral, és a tetején a porcukorral tökéletes uzsonna vagy akár reggeli is. Ráadásul nekem a nyarat jelenti valahogy.


Barackos piskótatekercs
 
Hozzávalók
  • 250 g finom liszt átszitálva
  • 10 g sütőpor
  • 120 g (barna) cukor
  • csipet só
  • 80 ml semleges ízű olaj
  • 80 ml növényi ital
  • 20 ml baracklé, vagy itallal helyettesítve
  • 1 vanília rúd belseje
  • Egy üveg házi baracklekvár
  • Porcukor a tetejére
Elkészítés
  1. Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra, és készítsünk elő egy tepsit sütőpapírral.
  2. Lisztet szitáljuk át, keverjük bele a sót, cukort és a sütőport.
  3. Másik edénybe keverjük össze az olajat, a növényi italt, vaníliát és a baracklevet ha használunk.
  4. A két keveréket borítsuk egybe, és gyors, határozott mozdulatokkal vegyítsük el. Ügyeljünk rá, hogy ne keverjük túl a tésztát, mert akkor tömör lesz.
  5. Tepsibe borítva a masszát maximum fél ujjnyi vastagra kenjünk egyenletesen, és egyből a sütőbe toljuk.
  6. Sütőtől függ, de nagyjából 25-30 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt késre már nem ragad, de még nem kapott túl sok szint.
  7. Ha megsült, akkor egy sütőpapírt terítünk a piskótára és megfordítjuk, majd visszahelyezve rá, egy konyharuha segítségével a lehető legszorosabban feltekerjük, ügyelve hogy a piskóta vége alulra kerüljön.
  8. Mikor kihűlt óvatosan kitekerjük, megkenjük baracklekvárral, majd visszatekergetjük és legalább egy órát hagyjuk így.
  9. Kissé ferdén vágva, porcukorral tálaljuk.