Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Twitter



Bodzaszörp télre

Bodzaszörp télre

A család nagy bodza fogyasztó. Régen, mikor panel házban laktunk, akkor a bolti verziót vásároltuk, hogy legalább úgy meglegyen az íze, aztán mikor kiköltöztünk, és a kertet elborították a bodzafák….

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy csak kisétálok a fűbe, és már szedhetem is. Azonban nem árt odafigyelni. Először arra, hogy a nekünk jó fajtát válasszuk. Ez a fekete bodza, magasra növő, a szára üreges, szivacsos, ha megtörjük. Virágai szétágaznak, a termései is ősszel, azok lefelé konyulva. A mérgező a gyalog bodza. Virágaiban jellemző a piros szín, és kis labdákban jelenik meg a fán, csoportokban. Ennek a növénynek minden része mérgező!

Mikor megvan a nekünk megfelelő fekete bodza, akkor még a környéket kell kitapasztalni. Ne legyen túl forgalmas, autópályáktól minél messzebb. Ez azért fontos, mert a bodzát nem mossuk le, így a virágpor benne marad a növényben és a szörpben végül.


Bodzaszörp télre
 
Szerkesztő:
Hozzávalók
  • 25 nagy fej virág
  • 1 db kezeletlen héjú citrom
  • 2 l víz
  • 2 tk citromsav
  • 1,5 kg cukor
Elkészítés
  1. A virágokat átvizsgáljuk. Nincs-e rajta bogár vagy szennyeződés amit szabad szemmel is látunk.
  2. Egy edénybe halmozzuk, a vastagabb, zöld szárakat levágjuk, és közéjük dugjuk a felkarikázott citromot is.
  3. A vízzel felöntjük, majd legalább egy éjszakát (hűtőben 3-4 napot) ázni hagyjuk. Érdemes valamivel lenyomni a virágokat, pl egy tányérral.
  4. Főzés előtt leszűrjük a levet, és csak a folyadékot tesszük a cukorral a lábasba.
  5. Felforraljuk, majd gyöngyözve az egy ötödét elforraljuk (koncentráltabb lesz az íze)
  6. Sterilizált, forró üvegbe töltjük, a tetejét fóliával zárjuk, majd rá a kupak.
  7. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.