Bodzavirág pongyolában

Bodzavirág pongyolában

Amikor panelból kiköltöztünk, nem is láttam előre a házunkat. Bár már kibéreltük, én jó másfél hónap után pillanthattam meg – a beköltözésnél. Addig egyfolytában egy kérdésem volt: Van-e bármilyen gyümölcsfa? A válasz nem volt.  Gyümölcsfa az nincs is, azonban hat bodzabokor azért díszíti a kertet, mellette jó pár növekvő ifjú is. Egy olyan bodza mániásnak mint én, ez maga a kánaán lett.

Tavaly szinte lelegeltem az összes érő virágzatot nyersen, vagy beáztattam szörpnek. Jó néhányat hagytam elvirágozni a lekvárhoz, és közben fájdítottam a szívem, hogy ki bezzeg nem sütöttem. Idén egy pár napja kezdett tetemesebb mennyiségben is nyílni, így egyből eszembe jutott az előző évi mulasztásom.

A kamra polcon ott ült az elrakott bodzabogyó lekvár, a kertben a frissen nyíló bodzavirág…nem is akarhatnék mást.


Bodzavirág pongyolában
 
Hozzávalók
  • 130 g liszt
  • 250 - 300 ml folyadék, benne egy jó löttyintésnyi bodzaszörp elkeverve
  • csipet só
  • 4 - 5 ek cukor, ha nem lenne elég édes
  • 2 ek olaj
  • 8 - 10 bodza virágzat
  • sütéshez 5 - 6 dl semleges ízű olaj
  • opcionális: egy fél tonkabab a tésztába reszelve
Elkészítés
  1. Napos, tiszta időben, forgalomtól mentes helyen gyűjtjük a virágokat. Az edényt ne mossuk el utána.
  2. A száraz és a nedves hozzávalókat külön edényben összekeverjük, majd apránként egymáshoz. A folyadék először háromnegyedét használjuk csak fel, utána apránként adjuk hozzá a maradékot, ha szükséges. Sűrűbb palacsinta tésztát kell kapnunk.
  3. Az olajat egy edényben közepes lángon melegíteni kezdjük.
  4. A virágokat egyenként kimártjuk a masszában, majd a forró zsiradékba engedjük. Először félig, aztán kiemeljük, és úgy eresztjük bele. Így a virágok tányérszerűen kinyílnak.
  5. Forrón sárgabarack vagy bodzabogyó lekvárral és porcukorral (amit a lehullott virágporral összekeverhetünk) tálaljuk.