Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Twitter



Boldog gulya gulyásleves

Boldog gulya gulyásleves

Talán a “vénasszonyok nyara” kezdetű reggel miatt, vagy csak a sok gyümölcs miatt, végre egy nehezebb, tartalmasabb levesre vágytam. Bableves és gulyásleves között gondolkodtam, végül a második nyert, mivel nem volt kedvem magfölt gyártani.

Először nem akartam legépelni a receptet, mivel pont úgy készítem mint a hagyományosat. Most gomba került a hús helyett bele, de néha kimarad csak.


Boldog gulya gulyásleves
 
Hozzávalók
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek olaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 darab kisebb zeller
  • 2 szál zellerlevél
  • fél maréknyi barna csiperke
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 szem burgonya
  • 1 kicsi paradicsom
  • 1 kicsi paprika
  • 1 csapott ek só
  • 1 tk füst aroma
  • 1 ek füstölt csemege paprika
  • 1 chili
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk fekete bors
  • 2.5 liter víz
  • 100 g liszt
  • 5 ek víz
Elkészítés
  1. Felkockázzuk a hagymát, és olajon megfonnyasztjuk.
  2. Fokhagymát apróra vágjuk, és a hagymához adjuk, majd pár percig átkeverjük.
  3. A kockázott paprikát és paradicsomot rádobjuk a pirospaprikával, babérlevéllel, zellerlevéllel, petrezselyemmel, sóval, borssal és a füst aromával.
  4. Amíg az alap összeesik, a többi zöldséget is megpucoljuk, kockázzuk.
  5. A krumpli kivételével a fazékba teszünk mindent, átkeverjük és felöntjük a vízzel.
  6. Pár perc után hozzáadjuk a krumplit.
  7. Közben a liszthez annyi vizet adunk, hogy kemény, formázható tésztát kapjunk, és lisztezett kézzel csipetkét formálunk belőle.
  8. Belekóstolunk a levesbe, és mikor a zöldségek háromnegyedig megfőttek, beleborítjuk a csipetkénket.
  9. Öt perc főzés után lezárjuk.
  10. Forrón, friss kenyérrel tálaljuk.