Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Twitter



Epres rebarbarás pite

Epres rebarbarás pite

Az eperszezon idején minden évben készítek epres pitét. Az egyik kedvenc édességem, amit ebben az évben savanykás rebarbarával fejeltem meg, és nem is értem, hogy miért nem ettem eddig így? Legalább olyan égben köttetett páros, mint az étcsokoládé és a narancs. Akár szezonon kívül fagyasztott eperrel is kiváló lehet.


Epres rebarbarás pite
 
Hozzávalók
  • 320 g finomliszt
  • 140 g növényi margarin (pl Alsana)
  • 1 tk só
  • 2 ek vaníliás cukor VAGY 2 ek cukor, és fél tk vanília por
  • 8 ek jéghideg! víz
  • 220 g cukor
  • 2 ek citromlé
  • 6 szál rebarbara
  • 200 g eper
  • 50 ml növényi ital
  • 0,4 tk kurkuma
  • 1 tk agavé szirup
Elkészítés
  1. A lisztet összekeverjük a sóval, és a 2 evőkanál cukorral, majd a felkockázott (vagy akár reszelt) hideg margarint a lehető leggyorsabban beledolgozzuk.
  2. Mikor az egész morzsalékos, apránként hozzáadjuk a vizet, annyit, hogy összeálljon nagyjából a tészta, és fóliába csomagolva legalább egy órát a hűtőbe tesszük.
  3. A cukrot edénybe öntjük és lassan karamellizálni kezdjük úgy, hogy nem keverünk bele, legfeljebb óvatosan megrázzuk az edényt.
  4. Közben megtisztítjuk a rebarbarát, és hámozás után nagyobb szeletekre vágjuk, úgy ujjnyira.
  5. Mikor kész a karamell, beleborítjuk, és gyorsan elkezdjük átforgatni, amíg az egész egy szósszá nem válik, de a rebarbara még kissé kemény.
  6. A sütőt bekapcsoljuk 180%C-ra, és a formákat kiolajozzuk, kilisztezzük.
  7. Minden formát kibélelünk tésztával, alulra rebarbarás karamell, rá a szeletelt friss eper, majd tésztával fedjük, de ügyeljünk, hogy legalább két-három helyen megszúrjuk a tetejét, hogy a gőz távozni tudjon.
  8. Sütőbe tétel előtt összekeverjük a növényi italt a kurkumával és agavé sziruppal majd lekenjük a pitéket.
  9. -20 perc alatt készre sütjük.