Habcsók gombák

Habcsók gombák

Amikor még cukrász tanulóként dolgoztam, ezeket a kis habcsók gombákat százával kellett készítenünk. Volt valami megnyugtató és meditatív abban, ahogy újra és újra nem csináltunk mást, csak formáztuk a kis gombákat, megszórtuk őket, majd szárítás után ragasztottuk. Az aquafaba habcsók kicsit jobban terül nekem így nem lett olyan “magas” gombáim, és ez a recept inkább az elállósabb, dísz habcsók. Bár családilag mi ezt a “szárazabbat” szeretjük.

Hamarosan hozom a puhát is 🙂

Habcsók gombák
Ingredients
  • 7 evőkanál csicseriborsó konzerv leve
  • 100 gramm porcukor
  • 1 mokkáskanál ecet
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vanília aroma vagy fél mokkáskanál vanília őrlemény
  • 1 evőkanál holland kakaópor
  • opcionális: valamilyen aroma, vagy színezék, kevés matcha vagy spirulina por (zöld), kurkuma (sárga), vagy cékla por vagy leve (piros, rózsaszín)
  • pár kocka étcsokoládé
Instructions
  1. Előmelegítjük a sütőt 90°C-ra, és egy tepsire sütőpapírt terítünk.
  2. Keverőtálba mérjük a csicseriborsó levét, beletesszük a sót és elkezdjük habbá verni.
  3. Amikor kihabosodik, kissé besűrűsödik, egy-két evőkanállal adagoljuk hozzá a porcukrot apránként, mindig megvárva, hogy az előző adagot elkeverje.
  4. Mikor már teljesen kifehéredett, hozzáöntjük az ecetet és a vaníliát.
  5. Sima fejű díszítőcsövet teszünk a habzsákunkba. Ugyan annyi kis kört formázunk mint amennyi gomba “testet”. Ennél nyomunk egy adag krémet és felfelé felhúzzuk a kezünkkel a habzsákot. Ekkor egy egyenesebb csúcsot kapunk.
  6. A kis köröket megszórjuk finoman kakaóporral, majd a sütőbe tesszük 40 percre.
  7. Mikor a sütő lejár, nem nyitjuk ki az ajtót, hanem még egy órát bent hagyjuk.
  8. A csokoládét felolvasztjuk mikor készen lettek a habcsókjaink. A kis kalapok tetejébe egy apró lyukat fúrunk, majd a gomba test csúcsos felét az olvasztott csokoládéba mártjuk, és a kis mélyedésbe nyomjuk. Pár percig óvatosan tartjuk, amíg a csokoládé megszilárdul.