Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Twitter



Hagyományos Töltött káposzta

Hagyományos Töltött káposzta

Töltött káposzta az az étel, amit örömmel eszek nyár közepén, vagy éppen télen. Bár tagadhatatlan, hogy mivel egy nehezebb, fűszeresebb fogás, talán a hidegebb időben jobban esik.

Hagyományos Töltött káposzta
 
Hozzávalók
  • 10 darab savanyított káposzta levél
  • fél kiló savanyú káposzta, ha nagyon sós vagy savanyú, átmosva
  • fél deciliter káposzta lé
  • 3 fej hagyma, felkockázva
  • 3-4 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 300 gramm gomba nagyon apróra vágva
  • 250 gramm rizs
  • 3 teáskanál füst aroma
  • 150 gramm paradicsompüré
  • 5 evőkanál növényi zsír vagy olaj
  • Fűszerek: Piros paprika, só, bors, csombor(borsikafű), babérlevél
  • Opcionális: Tálaláshoz valamilyen növényi föl, és friss kenyér
Elkészítés
  1. A rizst alaposan átmossuk, majd 2 evőkanál zsiradékon lepirítjuk. Felöntjük fél liter vízzel, sót teszünk bele és alacsony lángon addig főzzük, amíg az összes víz el nem tűnik. Ekkor belekeverjük a gombát, és lefedjük, amíg a többivel foglalatoskodunk.
  2. Egy nagyobb lábasban a maradék zsiradékon lepirítjuk a hagymát. Mikor üvegessé válik, rádobjuk a fokhagymát és amint illatozni kezd, rákanalazzuk a paradicsompürét.
  3. Félrehúzzuk az alapunkat. Megszórjuk pirospaprikával, sót, borst, csombort, és füst aromát adunk hozzá, töltelékenként egy darab babérlevelet dobunk bele.
  4. Felöntjük a káposzta levével, majd visszarakjuk a tűzre kis lángon.
  5. Közben előkészítjük a leveleket. Kivágjuk a vastag eret, ha nagy lenne akkor félbevágjuk.
  6. A rizsbe ugyan azokat a fűszereket keverjük a babérlevél és füst kivételével mint az alapba, tehát bors, pirospaprika, csombor, és egy kis só, ha úgy érezzük.
  7. Töltelékből egy-másfél evőkanálnyit belekanalazunk a levél közepébe. Felhajtjuk az egyik végét, görgetjük, majd a végén betűrjük az egészet, és félrerakjuk. Ezt addig ismételjük míg el nem fogynak a levelek.
  8. Átmossuk az apró káposztát ha nagyon sós lenne. Egy keveset teszünk az edény aljára aztán elkezdjük rétegezni rá a töltelékeket. Egy réteget tegyünk, utána rá megint káposzta, és megint töltelék. A végén apró káposztával fedjük le az egészet, és öntsünk rá annyi vizet, hogy egy ujjnyira ellepje.
  9. Kis lángon főzzük, az edényt a két fülénél mozgatva rázogassuk, de ne keverjük.
  10. Háromnegyed óra múlva érdemes rákóstolni. Ha még kemény a káposzta, akkor újabb tíz percet kapjon.
  11. Jó szelet friss kenyérrel és valamilyen növényi krémmel tálaljuk. (A képen fermentált kesudió "tejföl)