Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Twitter



Halbarát halászlé

Halbarát halászlé

Nem telt el úgy karácsony, hogy halászlé vagy hal leves ne lett volna a menün. Majd úgy általános iskolás koromban egyik barátnőmnél való ott alvós bulin kiderült, hogy sokan nyáron is eszik. Ráadásul hihetetlenül megosztó étel. Van aki szereti, van aki utálja. Van aki tésztával eszi (tészta for president! ) van aki simán. Ismerek olyat aki a hígabb változatot szereti, ez most egy sűrű, tartalmas leves. Néha egy kis vegaföl is kerül rá már evésnél, de az nem mindig.


Halbarát halászlé
 
Szerkesztő:
Hozzávalók
  • 1 darab padlizsán. Inkább hosszúkásabb
  • 10 gramm wakame alga
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab paprika
  • 3 evőkanál semleges ízű olaj
  • 3 fej vöröshagyma
  • ízlés szerint só, bors és piros paprika
  • opcionális: chili vagy hegyes erős. Utóbbi a tálaláshoz is, személyenként úgy 50 gramm széles metélt, sós vízben kifőzve
Elkészítés
  1. Az algát áztassuk be hideg vízbe 20 percre.
  2. A padlizsánból formáljunk "hal" szeleteket. A közepét ne dobjuk ki, ahogy a nem szép szeleteket sem. Kockázzuk össze és tegyük félre.
  3. A szép szeleteket áztassuk az algás vízbe.
  4. Kockázzuk össze a hagymát, és olajon üvegesre pároljuk.
  5. Sózzuk, borsozzuk majd rádobjuk a paprikát.
  6. Elfőzzük az összes levét, és rádobjuk a kockázott paradicsomot. Megint elfőzzük a levét.
  7. Belekeverjük a kockázott padlizsánt, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A víz mennyiségéhez hozzáöntjük az alga áztatólevét.
  8. Szinte készre főzzük. Félrehúzzuk, leturmixoljuk az egészet és egy sűrű szövésű szitán átpaszírozzuk. (Ha zavarnak minket az alga darabok, akkor a főzés utolsó pár percében a levesbe dobjuk, és beleturmixoljuk)
  9. Visszatesszük a tűzre a levest, ha kell egy kicsit hígítjuk..
  10. Beletesszük a padlizsán halacskáinkat és úgy 5-6 perc alatt háromnegyedig megfűzzük.
  11. Nekem kell hozzá tészta, így közben sós vízben kifőzöm és mellé tálalom.
  12. Néhány ember szereti friss citrommal, így ha vendégeket várunk, legyen kéznél pár karika.