Karácsony sztárja: Bejgli

Karácsony sztárja: Bejgli

Ezer éve vágyom bejglire. A tavalyim egész jó volt, csak sima “barna” lett a teteje mindegyiknek. Az íze hiába volt számomra kiváló, a látvány miatt nem enyhítette a bejgli-imádatomat. Egyébként is karácsonyi lázban égek egy ideje, de a héten leesett az első hó (erre felénk meg is maradt, sőt, minden nap hullik rá), ráadásul advent első vasárnapja van. Hát lehet ennél tökéletesebb időzítés egy bejgli sütésre? Aligha.


Karácsony sztárja: Bejgli
 
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes idő
 
Hozzávalók
  • (2 rúd bejglihez)
  • 300 g liszt átszitálva
  • 1 ek cukor (élesztőhöz)
  • 50-100 g cukor, ízlés szerint
  • 90 g olvasztott kókuszolaj
  • 20 g élesztő
  • 180 ml semleges növényi ital
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 kk só
  • 4 ek sárgabarack lekvár
  • 4 ek joya növényi "tejföl"
  • 100 g dió
  • 100 g növényi ital
  • 1 bio narancs leve és héja
  • ¼ tk szegfűszeg
  • ¼ tk fahéj
  • 50 g cukor
  • opcionális: 50 g mazsola
  • opcionális: 1 egész dió, felbontva (tetejére, díszíteni)
  • 100g mák
  • 45 g kókuszolaj
  • 50 g cukor
  • 100 g növényi ital / meggylé
  • 1 citrom leve és héja
  • opcionális: 50 g meggy
  • opcionális: 1 ek egész mák (díszíteni)
Elkészítés
  1. A növényi italt meglangyosítjuk, és elkeverjük benne először az egy evőkanál cukort majd az élesztőt, és lefedve hagyjuk felfutni
  2. Közben átszitáljuk a lisztet, összekeverjük a cukorral, mézeskalács fűszerrel, sóval és megolvasztjuk a kókuszolajat. Mikor az italban felfutott az élesztő, mindent egy helyre öntünk és jó alaposan összekeverjük. Liszt minőségétől függően adagoljuk a folyadékot, és egy jó 10-15 percig dolgozzunk a tésztával, amíg selymes, közepesen lágy nem lesz.
  3. Szobahőmérsékleten hagyjuk magára, majd 20 perc után kissé gyúrjuk át, végül duplájára kelesztjük - nekem ez egy óra volt kereken.
  4. Amíg a tészta dolgozik, összekeverjük a töltelékeket. Mind a két mennyiség egy-egy bejglihez elegendő.
  5. A diósat mindent egybe öntünk, és alaposan elkutyulljuk. A mákosnál az olajat és az italt/meggylevet összeöntjük, és felforraljuk, majd mikor zubog, a száraz összetevőkre öntjük, összekeverjük, és állni hagyjuk.
  6. Mire a masszánk kihűl, addigra a tészta is jó lesz. Kettő felé osztjuk, kis gömböt formálunk belőle, majd megpróbáljuk téglalap alakra nyújtani - ha kell, alálisztezhetünk. Óvatosan elkenjük rajta a tölteléket úgy, hogy a szélein fél-fél centit szabadon hagyjuk. Az üres részeket lekenjük növényi itallal, majd a töltelékre hajtjuk és feltekerjük, ne túl lazán, de ne is nagyon szorosan.
  7. Megismételjük ezt a másik tésztával is, és sütőpapiros tepsire fektetjük őket, 25 percig pihennek.
  8. A sütőt 170°C fokra melegítjük elő. Mikor letelik az idő, felolvasztott lekvár és joya keverékkel megkenjük a kis tekercsek tetejét és alaposan megszurkáljuk őket.
  9. -40 perc alatt készre sütjük. Ha teljesen kihűl, szépen szeletelhető...de igazából langyosan is már.

Tökéletes reggeli vagy akár vacsora, egy bögre forró csokival, esetleg egy finom gyümölcsteával, vagy a mostanában divatos Golden Latte mellé. Nálunk azt hiszem idén csak ilyen készül, mivel akár a mindenevőket is le lehet vele venni a lábukról, tojás, szója és tej allergia mellett is szuper.