Kaszinótojás, tojás nélkül? Újévben bármi megtörténhet!

Kaszinótojás, tojás nélkül? Újévben bármi megtörténhet!

Nem csak az számít, hogy mit eszel, mit emésztesz, hanem az is, hogy téged mi emészt. Lehet, hogy az életedben jelen van minden szükséges életmeghosszabbító és organikus étel, de ha tele vagy nehezteléssel, aggodalommal, félelemmel, vágyakozással, bűnnel, méreggel, megkeseredettséggel, vagy egyéb érzelmi betegséggel, az megrövidíti az életedet.

-Rick Warren


Itt van az újév, fogadalmakkal telve. Bízom benne, hogy sokan belecsaptatok a Veganuary-ba, és talán még többen egy életre “rabok” lesztek ebben az életmódban :). Ünnepi asztalon, hidegtálon szinte kötelező szerepe van a kaszinótojásnak. A gyerekkoromban láttam valami furcsa mázzal bevonva a boltok hideg-pult részein, sonkatekerccsel és egyéb dolgokkal együtt, pont emiatt az “eredetit” sosem kóstoltam. Ahogy nőttem, még is elkápráztatott, mindent hajlandó lettem volna elfogyasztani ami csillag csővel kerül kinyomásra, ekkora azonban megfogyatkoztak a polcokon. Mikor újra megleltem, már vegetáriánus voltam javából, de kerültem a tojást, így csak tologattam, bár az elmémben élt egy kép, hogy valamelyik külföldi bloggernél láttam.

Fontos az ital választás. Szója az egyik legjobb, ebből szinte teljesen fehéret lehet készíteni, mandula, quinoa kissé szürkéssé teheti, persze ízben nem jelent hatalmas változást. Kókuszitalt azonban nem ajánlom, erőteljes, domináns íze nem fog passzolni a finom krémhez.

 
Hozzávalók
  • 250ml növényi ital - nálam most szója és mandula vegyesen
  • 1tk agar - agar
  • 100-150g burgonya, sós vízben megfőzve, áttörve
  • 50 g majonéz, természetesen tojás mentes
  • 20g mustár
  • 20g növényi tejföl - én Hárskúti Attila félét használtam
  • 80-100g margarin
  • 1tk cukor
  • 1 ek + 1 tk fekete só
  • ¼ kk bors
  • 1tk kurkuma
  • Olaj a forma kikenéséhez
  • opcionális: piros paprika díszítésre
Elkészítés
  1. A növényi italt felforralom, 1 teáskanál fekete sót és egy csipet simát teszek bele majd elkeverem az agar - agart benne, és egy két percig főzöm. Lezárom, és amíg hűl, kiolajozom a formákat. Az aljában nem maradhat olaj, amennyire tudjuk, csurgassuk ki. Ha kész, mehet bele a keverékünk. Negyed óra kell neki nagyjából amíg megszilárdul, utána tegyük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.
  2. A krumplit felkockázzuk, és sós vízben készre főzzük, majd leöntjük róla a vizet. Még melegen hozzáadjuk a vajat és elkezdjük áttörni az egészet. Amikor egynemű masszát kapunk, belekeverjük a többi hozzávalót is, félretesszük.
  3. A hűtőből kihalásszuk a formákat, és egy alma magozóval, vagy kiskanállal kialakítjuk a "sárga" részt. Ha kész, a masszánkat beletöltjük habzsákba, amibe csillag csövet teszünk, és megtöltjük a mélyedést, plusz egy kis részt a fehérből is.
  4. Tálalásnál frissen tört borssal és pirospaprikával díszítjük, ha igazán retrók akarunk lenni, franciasalátával kínáljuk.