Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On TwitterMandula-, Tökmag-, és Kesudió ital házilag

Mandula-, Tökmag-, és Kesudió ital házilag

Régóta nem szívesen vásárolok növényi italokat, krémeket. Olcsóbb a házi készítésű, annyira lesz édes, amennyire éppen szeretném, és olyan alapanyagból készítem amire szükségem van. Ez a főzés és sütés során kiemelten fontos, hiszen egy sós krémleveshez az édesebb ízű növényi krém nem feltétlen elegendő. A plusz jó tulajdonsága a minimális hulladék, amit így termelek, gyorsaságban sem elhanyagolható….tehát nincs igazából negatív része számomra.

Most egyszerre hármat hoztam, ezek a leggyakoribbak ilyenkor itthon. Ősszel és télen inkább a dió, mák, zab ami kelendő, és azokból is a fűszeresebb, fahéjasabb.


Mandula ital
 
Szerkesztő:
Hozzávalók
 • 1 csésze mandula/kesudió/tökmag (ha blansírozott, akkor fehérebb lesz a kész italunk)
 • Víz az áztatáshoz, annyi amennyi ellepi
 • 4 csésze víz
 • Csipet só
 • 4 szem datolya (agavé szirup, vagy nálunk ilyenkor már elkészült a pitypang még, így az kerül bele)
 • Késhegynyi fahéj
Elkészítés
 1. Magvakat (ha édesítésnek datolyát használunk, akkor azt is, külön) előző este annyi vízbe áztatom ami kényelmesen ellepi
 2. Másnap leöntöm ezt róla, kissé átmosom, és a turmixba teszem a fűszerekkel és az édesítővel. Fél csésze vízzel kezdek, és simára turmixolom.
 3. A maradék folyadékot apránként adom hozzá. Ezzel a mennyiséggel egy krémesebb, nem túl sűrű italt kapunk.
 4. Igazából el is készült, azonban ha nem túl erős a gépünk, akkor kis darabok maradhattak benne. Vannak kifejezetten magtej szűrő zsákok, de én egy függöny maradékából készítettem kis tasakot, azon átszűröm.
 5. Fogyasztás előtt fel kell keverni, rázni. 3 napig eláll.
 6. Arányok ahogy én szeretem: Kesu dióhoz 3 csésze vizet, 2 szem datolyát (2 evőkanál pitypang mézet), tökmaghoz 3 csésze vizet és 3 evőkanál édesítőt, mandulához 4 csésze vizet és 4 evőkanál édesítőt adok.