Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Twitter



Szejtán lisztből, házilag

Szejtán lisztből, házilag

A szejtán története az életemben hosszú időre nyúlik vissza. Mikor vegetáriánus lettem (10+ éve) készítettem – illetve akkor még édesanyám készített nekem – sikérporból, a zacskón található leírásból. Az íze szörnyű lett, az állaga sem jobb. Természetesen ezek után kerülgettem, majd újra nekiugrottam egy netes recept alapján, ami plusz sütőport és szódabikarbónát írt, illetve erős fűszerezéssel. Ízre jobb lett, de még mindig nem az igazi. Egy ismerősöm készített, az nagyon finom volt. Lisztet tett hozzá. Így már elfogadható volt, de nem szerettem.

Innentől úgy öt évig liszttel, néha csicseriborsó liszttel készítettem. Egész jó volt, de nem az igazi. Végül Cipruson az egyik vendég mikor megtudta, hogy nem eszek húst, ő mesélte, hogy a lánya csak lisztből készíti. Még kint ki kellett próbálnom, miután sok sok receptet átnéztem. És innen vezetett el az út, eddig a receptig.

Ez a natúr szejtán. Innen használható bármilyen recepthez. Gulyáslevesbe, ledarálva töltött káposztába, tokányba, vagy csak natúr szeletbe. Bármibe szeretem, és szerintem baromi egyszerű. Érdemes nagyobb mennyiségbe (akár ennek a dupláját) készíteni és lefagyasztani.


Szejtán lisztből, házilag
 
Szerkesztő:
Hozzávalók
  • 1 kg liszt
  • 8 dl hideg víz
  • 3 tk ételízesítő
  • 2 ek só
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • víz
Elkészítés
  1. A lisztet átszitáljuk majd apránként a 8 dl vizet hozzáadjuk. Egy viszonylag kemény tésztát kell kapnunk, ami nem ragad sem az edényhez, sem a kezünkhöz,
  2. Felöntöm hideg vízzel, hogy ellepje teljesen és egy jó órát így hagyom.
  3. Ezután jön a "hosszabb" része. Az elején nem tagadom, tényleg hosszú, de rutinnal már hamar megleszel. Kell egy nagyon sűrű szűrő. Beletesszük a tésztánkat és hideg víz alatt (vagy egy edényben lévő hideg vízben, amit gyakran cserélünk) elkezdjük mosni, beledolgozni a vizet. Ezt addig folytatjuk, amíg a mosó víz szinte áttetsző, és nem fehéres. Mosás közben teljesen természetes, hogy a tészta kissé szétesik. Nem kell aggódni, ahogy távozik a keményítő, úgy áll össze, és lesz belőle színtiszta búzafehérje (sikér).
  4. Ezután egy tál meleg vízbe helyezzük a sikér labdánkat egy órára.
  5. Felteszünk egy lábasban vizet, beletesszük az ételízesítőt és a hagymákat.
  6. Ha letelt az egy óra, kivesszük a kis búzafehérje gömböt, kinyomkodjuk a vizet nagyjából belőle, és beledolgozzuk a sót. Én négybe szoktam vágni, és úgy "maszírozom bele".
  7. Megpróbálunk teljes, szép, sima gömböt formázni belőle, és mehet a főzőlébe.
  8. Egy óráig főzzük, utána lecsöpögtetjük.
  9. Fagyaszthatjuk, szeletelhetjük, pácolhatjuk, ahogy csak szeretnénk.

Plusz tipp: A szűrő kis részeibe rendszeresen beleragad nekem a sikér. Ilyenkor letépek a nagy masszából egy kis golyót, és végiggörgetem a szűrőn. A sikér összetapad, és kihúzza a bent ragadt részeket.