Visit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On TwitterTavasz indító ibolyás palacsinta

Tavasz indító ibolyás palacsinta

Az elmúlt időszakban maga alá temetett a munka és a teendők. Úgy éreztem, hogy kezdek szétszakadni, vagy legalább szétaprózódni. Ennek fényében tegnap nekiestünk a lakásnak és minden apró zugát kifordítottuk, ma pedig? Reggeltől a kertben munkálkodtunk. Rengeteg magot el kellett már szórni, és sok hagyma is a földbe kívánkozott. Még csak ma ültettük el őket, de már nagyon várom, hogy a fenti “zöldségesből” vásárolhassak be. Január óta minden nap figyelem a paradicsom palánták növekedését, így most a kémlelő lista kibővült pár zöldséggel éééés….

az ibolyával.

Mikor fent tevékenykedtünk megpillantottam a lila lejtőn – a fürtös gyöngyike egy ideje már bontogatta a szirmait – az ibolya kupacokat. Tavaly fedeztem fel, hogy a felső rész tele van velük, ráadásul több színből. Gyűjtésnél figyelni kell, mert van olyan fajtája ami védett, még nálunk is akad, ami viszont nem az és ehető, az az erdei ibolya. Betartom azt a szabályt, hogy egy kupacból maximum három virágot szedek le, többet nem.

Mikor szedegettem őket még nem tudtam mi legyen belőlük, a bőség zavara megszédített, de lefelé jövet beugrott a tavaly elrakott tündéri színű ibolya zselém, és mellé egy kis ibolyás palacsinta, így ahogy leértünk, már neki is estem…

A palacsinta az egy érdekes dolog. Elsők között volt, amit megtanultam elkészíteni, és már akkor elég olcsón kihoztam, így gyakran kihagytam a tojást, szóda helyett sima víz…Ez mára odáig jutott, hogy természetesen semmilyen állati eredetű élelmiszer nem kerül bele, de sokszor növényi ital sem. Liszt + víz az alap, innen pedig az étel adja meg, hogy merre.

Pontos recept nincs, mivel a liszt határozza meg, de egy megközelítő itt van. Remélem hasznos lesz


Ibolyás palacsinta
 
Hozzávalók
 • 150 g liszt
 • ½ kk kurkuma
 • 1 tk só
 • 1 tk olaj
 • 1 ek cukor
 • 400 - 600 ml víz
 • 2 maroknyi ibolya
Elkészítés
 1. Az ibolyát vízbe tesszük (vagy eső után gyűjtjük) és a szárát, egy kis zöld résszel lenyessük.
 2. Száraz alapanyagokat egy edénybe összekeverjük, majd ráöntjük a vizet és az olajat, csomómentesre elkeverjük.
 3. felhevítjük a palacsintasütőt, belemerünk egy kanál tésztát, eloszlatjuk egyenletesen, és egyből megszórjuk a virágokkal.
 4. Melegen tálaljuk gyümölcslekvárral, vagy köleskrémmel.