Újévi Kocsonya

Újévi Kocsonya

Mivel indulhatna az év, ha nem kocsonyával? Igazából vicces, mert 23-a óta akartam elkészíteni, de mindig csak tolódott, és más került előtérbe, így végül egészen újévre került át. Ízre hasonlít a hússal készültre, kellően rezgős (ezt mi állítjuk be), éppen csak nem annyira áttetsző, de ez nem von le az élvezeti értékéből.

Az, hogy mivel tálaljuk házanként változik, ahogy az is, hogy mi kerül a kész kocsonyába. Sokak szerint csak a tiszta lé, mások egy kis húsra, néhányan zöldségre, esetleg tojásra esküsznek. Ettem már szója sonkával (827 Kitchen étteremből), most ez csak főtt zöldséggel készült. Már ami maradt belőle, mivel menet közben, mivel nagyon szeretem a főtt zöldséget.


Újévi Kocsonya
 
Előkészítési idő
Főzési idő
Teljes idő
 
Mennyiség: 4
Hozzávalók
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 mikro fej vöröshagyma (a legkisebb amit találsz)
  • 2 kisebb burgonya
  • 1 pici karalábé
  • 3 szem boróka bogyó
  • 10 szem feketebors
  • 1 babérlevél
  • 5-10 gerezd fokhagyma (ízélés függő)
  • 4-5 köménymag
  • 2-3 szál petrezselyem
  • 20-30g pektin*
  • napraforgóolaj
Elkészítés
  1. Minden zöldséget megpucolunk, az egész fűszereket egy teatojásba tesszük, majd feltesszük vízzel ellepve főni. Alacsony lángon, lassan főzzük. Kóstoljuk gyakran a levest, arra figyeljünk, hogy így, melegen nagyon erősen túlfűszerezettnek kell éreznünk (hideg hatására tompulnak az ízek).
  2. Amíg a leves készül, válasszuk ki a formákat, és készítsük elő. Öblítsük el, és olajjal kenjük ki.
  3. Mikor megpuhultak a zöldségek, halásszuk ki, és óvatosan szűrjük át a levest apró szemű szűrőn vagy gézen keresztül, és mérjük le. 450ml leves alaphoz van a fent írt pektin mennyiség. Ha több levünk lenne, akkor emeljünk a port.
  4. Az átszűrt levest visszatesszük és beleszórva a pektint, elkeverjük, majd 1-3 percig főzzük kis lángon, óvatosan kevergetve, amíg feloldódik.
  5. Az előre elkészített formákba merünk egy kevés levest, és a hűtőbe/udvarra tesszük dermedni. Közben kiválogatjuk a kocsonyába szánt zöldséget, és felkarikázzuk, vagy éppen kockázzuk.
  6. Mikor a formában megdermedt az előre kimért leves, elrendezgetjük a zöldséget. Akkor jó, ha nem fedik egymást, ezt menet közben egy kis leves pótlással tudjuk megoldani.
  7. Mikor a formánk, levünk, zöldségünk elfogyott, kidermesztjük az egészet, és hidegen tálaljuk

Tálalásnál megint eltérő, hiszen van, aki ecetes lilahagymával eszi, néhányan tormával, vagy citrommal meglocsolva. Gyakran ezeket keverve. Én a pirospaprika szórásra és a friss tört borsra esküszöm.