Vegán Kamra

Vegán Kamra

Mostanában gomba módon szaporodnak a növényi étrendre váltó vagy arra felé kacsintgató emberek, aminek személy szerint nagyon örülök. Tisztában vagyok vele, hogy a váltás sokszor nem megy egyik pillanatról a másikra (a döntés megszülethet így, azonban mire az ember végig zongorázza a morális kérdéseket magában “a már előtte megvett túrórudival, előtte megfőzött étellel mi legyen”). Amikor váltottam, lassú volt. Évek teltek el vegetáriánusként, így szép lassan az otthoni, konyhai készletem gyarapodott, de még így is hiányos volt A Döntés után.

Ezért gondoltam összeszedek egy gyorstalpalót mi az, ami jó, ha otthon van. Nem kötelező egyik sem, ha valaki glutén érzékeny, akkor az összes búza kimarad, szója allergia esetén a szója…de talán egy jó nyomvonal, amit érdemes lehet követni.

Felsorolok pár általános alapanyagot is, de inkább a “különlegesebbre” fektetem a hangsúlyt, ami talán nem minden hagyományos konyhában kap helyet.

Lisztek

  • Sima fehér liszt
  • Durum liszt
  • Pizza liszt
  • Csicseriborsó liszt
  • Mandulaliszt vagy mandula porítva
  • Zabliszt vagy zabpehely porítva
  • Búzasikér/szejtán por

Bármilyen magliszt (zab, mandula, tökmag…stb) elkészíthető egy kávédarálóval, vagy jó aprítóval is. Maximum a kényelmünk miatt érdemes őket megvásárolni előre elkészítve.

Gabonák

  • Bulgur
  • Kuszkusz
  • Durum tésztafélék
  • Rizs (igény szerint jázmin, barna, sushi…a képzelet szab csak határt)
  • Köles

Hüvelyesek

Konzervben, fagyasztottan vagy száraz állapotban is lehetnek, esetenként így is – úgy is.

  • Száraz bab, több féle
  • Lencse
  • Csicseriborsó, belőle kifejezetten ajánlott a konzerv is
  • Vörös lencse

Magvak

  • Dió (akár feltöretlenül, egészben)
  • Mák, egész és darált is
  • Mandula
  • Kesudió
  • Napraforgómag
  • Szezámmag
  • Tökmag
  • Lenmag
  • + Chia mag, ez nem kötelező eleme a kamrának, de hasznos lehet

Magvakból növényi italokat, sós rágcsálnivalókat készíthetünk, süteményekbe extrának, gluténmentes lisztekké darálhatjuk őket, aprítóba hagyva pedig krémeket, “vajakat” készíthetünk.

Édesítők

  • Fehér cukor / Barna cukor
  • Nádcukor / Kókuszvirág cukor
  • Porcukor
  • Agavé szirup
  • Juharszirup
  • Pitypang “méz”
  • Datolya

Datolya egyszerre tartozik az aszalványok és az édesítők közé, ugyan is beáztatva, leturmixolva kiválóan alkalmas erre

Aszalványok

  • Aszalt szilva
  • Aszalt sárgabarack
  • Mazsola
  • Aszalt vörösáfonya
  • Aszalt paradicsom
  • Datolya
  • Aszalt gyömbér
  • Alma chips
  • Kókusz reszelék
  • Kókusz chips

Ecetek

  • Hagyományos ételecet
  • Fehérborecet
  • Balzsamecet
  • Almaecet

Olajok

  • Kókuszzsír
  • Mag olaj (tökmag, mák, bármilyen hidegen sajtolt)
  • Napraforgó olaj
  • Oliva olaj, extra szűz
  • Növényi margarin

Sütés

  • Szódabikarbóna
  • Sütőpor
  • Kakaóbabtöret
  • Kakaó
  • Magas kakaó tartalmú étcsokoládé, min 75%
  • Pelyhek, zab, rozs, hajdina…stb

Főzéshez alapanyagok

  • Inaktív sörélesztőpehely, ha lehet, B12 vitaminnal dúsítva
  • Kukoricapehely
  • Zsemlemorzsa
  • Friss élesztő
  • Szárított élesztő, ha bármi gond adódna
  • Konzerves kókuszkrém
  • Növényi tejszín
  • Keményítő
  • Szójaszósz
  • Folyékony füst / füst aroma
  • Tofu
  • Tempeh
  • Alga (nori lap vagy wakame alga, tengeri ízekhez)
  • Paradicsom püré
  • Darabolt paradicsom
  • Vegán majonéz
  • Fagyasztóban zöldségek, zöldségkeverékek vegyesen
  • Krumpli, hagyma (vörös, lila és fokhagyma)
  • Ha nem magunknak készítjük a növényi italt, akkor érdemes pár dobozzal betárazni

Fűszerek

Először úgy gondoltam csak az “új” fűszereimet írom le, de egyszerűbb, ha az egész listát megmutatom. Van, amit fagyasztva, apróra vágva tartok, és van amit morzsolva a polcon.

  • Kurkuma
  • Kala namak, vagyis fekete só. Kénes íze van
  • Füstölt piros paprika
  • Curry por
  • Tandoori massala
  • Fokhagyma por
  • Boróka bogyó

 

  • Bazsalikom
  • Oregánó
  • Majoranna
  • Egész bors
  • Babérlevél
  • Kakukkfű
  • Tárkony
  • Kapor
  • Piros paprika
  • Chili
  • Petrezselyem
  • Zeller
  • Fahéj
  • Szegfűszeg
  • Szerecsendió
  • “Mézeskalács” fűszerkeverék
  • Mustármag

Amikor csak lehet, törekszem a friss fűszerek használatára. Tavasztól frissen vágottat használok, ősszel pedig a fagyasztómba elrakott, aprított verziót, azonban kissé eltér így, a szárított fűszerekhez képest az alkalmazása.